Hoe kom je in het skigebied Skijuwel

Het fijnste en nieuwste skigebied van Tirol is snel bereikbaar met het vliegtuig en de auto. Liever niet vliegen en geen zin in de autobahn? Dan is de trein ook nog een optie. We beschrijven hier onder de mogelijkheden om in het leukste skigebied van Alpbach en Wildschonau te komen

Met de auto

De auto is eigenlijk de makkelijkste manier om op je wintersport bestemming te komen, mits je auto natuurlijk klaar is voor de winterse omstandigheden. Dat betekend dat je winterbanden hebt, je auto in een goede conditie is (accu, koelvloeistof en ruitensproeiervloeistof) en natuurlijk liggen de sneeuwkettingen onder handbereik.

 Route 1 via München en met vignet (tol)

De makkelijkste maar ook de drukste route is via de A3 richting Nurnberg en dan via de A9 naar München  de A99 om München en dan via de A9 richting Kufstein.  Zodra je Oostenrijk binnenrijdt (let op vignetplicht) wordt de A9 de A12 en Sla je voor de skidorpen Niederau, Oberau en Auffach af bij Wörgl.

Voor de dorpen Alpbach, Reith en Alpbachtal rijd je een paar kilometer verder op de A12 en neemt de afslag Brixlegg. Vanaf daar is de weg naar de skigebieden goed aangegeven.

Deze route is vanaf Utrecht ongeveer 8 uur (zonder stops, files en ander ongemak)

 Route 2 via München zonder vignet

Een goed alternatief wat ook nog als voordeel heeft dat je geen vignet voor de autobahn in Oostenrijk moet kopen is de route via de Achenpaß. Volg daarvoor de route zoals bij Route 1 is beschreven,verlaat echter op de A9 in Duitsland bij Holzkirchen de autobahn en volg de bundesstraße 318 naar Rottach en vervolgens de Bundesstraße A307 naar Achenkirch vervolgens  onderin het dal bij Wiesing volg je de weg parallel aan de de A12.  Deze route is echt de moeite waard, vooral de achenpas is in de winter waanzinnig mooi. Nadeeltje is wel dat als het sneeuwt de weg niet zo snel wordt geruimd als bijvoorbeeld de autobahn en dat je het een stuk langzamer gaat dan op de snelweg.
Deze route is vanaf Utrecht ongeveer 9 uur (zonder stops, files en ander ongemak)

Route 3 via de Fernpass

Vroeg in het seizoen is de Fernpass nog niet overdreven druk en goed te doen. Kom je echter in de piekperiodes rondom de schoolvakanties dan loop je de kans enkele uren te moeten wachten voor je de Fernpass over mag. Onze tip, ga of zeer vroeg, of ontwijk deze pas en kies voor route 1 of 2.

Volg de A3 tot knooppunt 48 – Mönchhof-Dreieck en volg de A67 richting Basel/Stuttgart/Darmstadt. Vervolgens neem je de A6 richting Basel, en vervolg verder op de A5 richting Basel/Karlsruhe.  Bij knooppunt Dreieck Karlsruhe volg je de A8 richting München bij Ulm sla je af op de B28 en voeg vervolgens in op de A7 richting Füssen/Memmingen.  De snelweg houdt vlak voor de grens met oostenrijk op en gaat over in een normale bundesstraße  Vervolgens volg je de weg over de Fernpass richting Innsbruck.  Voeg in op de A12 richting Innsbruck/Kufstein en sla vervolgens bij Brixlegg of Wörgl af voor de gewenste skigebieden.

Zoals gezegd, deze route gaat langs veel skigebieden en kan erg druk zijn, maar het is wel een waanzinnig mooie route langs onder andere de Zugspitze. Een mooie plek om te overnachten is Füssen of Schwangau, daar kun je een bezoek brengen aan het sprookjesachtige kasteel Schloß Neuschwanstein.

Deze route is vanaf Utrecht ongeveer 9 uur (zonder stops, files en ander ongemak)

 Vliegen naar Skijuwel

Tegenwoordig is vliegen een goed alternatief voor de auto. Het enige nadeel is de bagage beperking. Vooral met een skiuitrusting loop je al snel tegen de gewichtsgrens aan van 20 kilo.

Transavia vertrekt meerdere keren per week vanaf Schiphol en Rotterdam Airport naar het vliegveld in Innsbruck. Vanaf daar is het ongeveer een uurtje met een shuttle bus die je van te voren wel even moet boeken. (€ 100,- enkele reis) een ander alternatief is vliegen op München, aangezien dit een internationale luchthaven is, zijn er meerdere vluchten van onder andere KLM en Lufthansa per dag naar de hoofdstad van Beieren. Vanaf München is het ongeveer 2,5 uur met de auto of bus naar het skigebied Skijuwel. Je kunt op beide luchthavens ook een auto huren.

Met de Trein

Tijdens de wintersportmaanden rijdt de skitrein, deze trein met eenvoudige zit en slaap plaatsen rijdt rechtstreeks naar de alpen in Oostenrijk en stopt onder andere in Wörgl vanwaar u kunt overstappen op de bus of de hotel shuttle.  De skitrein vertrekt iedere vrijdagavond en komt zaterdagochtend aan in Oostenrijk.  Terug naar Nederland vertrekt de trein iedere zaterdag avond zodat u zondagochtend weer in Nederland bent.   Vanaf Wörgl is de prijs van een shuttlebus ongeveer € 24,-

De reistijd met de trein is ongeveer 14 uur waarvan een groot deel dus ’s nachts. Je komt heerlijk uitgerust aan op je bestemming mits je niet te lang blijft hangen in de gezellige barwagon.