Restaurants

Lekker eten dat kunnen de Oostenrijkers wel, en als je in Alpachtal of de wildschonau bent leer je deze keuken uitgebreid kennen. Verdiep je eens in de typische tiroler keuken en kijk verder dan de Wiener Schnitzels op de menukaart. Typische streekgerechten zijn:

  • Graukasesuppe
  • Kaspressknödel
  • Schlutzkrapfen
  • Tiroler Gröstl

Hieronder tref je enkele tips aan

De Oostenrijkse wijnen hebben een naam hoog te houden en worden als geen enkele andere wijn streng gecontroleerd op kwaliteit, probeer het gewoon eens en laat je verassen. Een typische Oostenrijkse wijn is een Zweigelt deze rode wijn pas vooral goed bij vleesgerechten en doet een beetje aan als een Merlot. Drink je liever een Witte wijn probeer dan eens een Grüner Veltliner.

Schnapps

De Oostenrijkers zijn trots op hun Schnapps, dit is een sterk alcoholische drank, vergelijk het met jenever Alleen wordt dit drankje gemaakt met veel fruit. Mijn favoriete Schnapps is een Marillenschnapps. Deze wordt gemaakt met abrikozen. Een typische Schnapps uit de regio is de Krautinger, Dit drankje is niet voor iedereen weggelegd. Het wordt gemaakt van knolraab. Het heeft een hele sterke smaak en ruikt extreem sterk. Het drankje mag alleen in de Wildschonau gestookt worden. Volgens de traditie heeft krautinger vooral een medische werking bij maagproblemen.

Tiroler Graukäse

Deze kaassoort wordt gemaakt van sauermilch hoe langer de kaas wordt gerijpt hoe sterker de smaak. Je moet echt een kaasliefhebber zijn om van deze kaas te genieten. De reuk van de kaas is zeer sterk dus mocht je een stukje kopen zorg dan dat je het goed verpakt in je koelkast. Bij de diverse hutten op de pistes wordt de kaas als een graukassuppe aangeboden deze heerlijke soep doet het goed tijdens een koude skidag.

Schlutzkrapfen

Je kunt Schlutzkrapfen het beste vergelijken met een soort Ravioli. Het zijn gevulde deegtassen met een vulling van voornamelijk rund of kalfsvlees. De Schlutzkrapfen worden geserveerd in een botersaus en vooral als voorgerecht aangeboden.

Tiroler Gröstl

De Tiroler Gröstl is niet weg te denken uit de Tiroler keuken. Dit gerecht is ontstaan uit de restjes uit de keuken. Het bestaat voornamelijk uit aardappel, spek, rundvlees en ui. Het gerecht wordt op smaak gebracht met peterselie, komijn, zout en peper. Een echte Gröstl wordt geserveerd met een gebakken ei. Hmmm echt genieten.

Kaiserschmarrn

de Kaiserschmarrn is een echt typisch Oostenrijks gerecht. Je kunt het vergelijken met de Nederlandse pannenkoek. De ingredienten zijn namelijk vergelijkbaar. Alleen is Kaiserschmarrn veel luchtiger gebakken en wordt het in kleine stukken geserveerd met veel poedersuiker, appelmoes en een preiselberencompot (Cranberries) Het maken van een verse Kaiserschmarrn kost wat tijd dus niet bestellen als je haast hebt. De beste Kaiserschmarrn eet je trouwens in de Zottahof in Alpbach.