Wintersporten in Niederau

Traditioneel, natuurrijk, sportief en gastvriendelijk: Wildschönau

De populariteit van de gemeente Wildschönau stijgt elk wintersportseizoen weer. In de gemeente vallen de volgende vier dorpjes: Oberau, Thierbach, Auffach en de meest bekende Niederau.

Gemeente Wildschönau

Het imago van Wildschönau is familievriendelijk, het heeft nog niet te maken met massatoerisme. Hierdoor zijn de prijzen voor een lunch of een lekker biertje na het skien absoluut nog betaalbaar. Wellicht verwacht je dan een addertje onder het gras… Klein skigebied? Uitgestorven? Geen uitdagingen? Daar is echter geen sprake van.

Op wintersport naar Niederau

Sinds 2012 is er een verbintenis met Albachtal waardoor er een flink aantal pistekilometers bij is gekomen. In totaal is er 145 kilometer piste in dit gebied waardoor er veel mogelijkheden zijn, er zit veel variatie tussen de niveau’s. De onderlinge verbinding zoals de skibus zorgt ervoor dat je binnen 15 minuten tussen de skidorpen kunt reizen.

Dat skidorp Niederau in Oostenrijk zich ontpopt tot geliefd skidorp is niet alleen te danken aan de uitbreiding van het skigebied. We vroegen Dhr. Lech waarom toeristen zo graag op bezoek komen: “Wildschönau/Niederau is snel en eenvoudig te bereiken, het heeft een veelzijdig vrijetijdsaanbod, een gemoedelijke sfeer en de bevolking is erg gastvrij.
Het ruime aanbod in activiteiten zorgt ervoor dat ook de niet-skiër zich goed vermaakt. ‘Een van de hoogtepunten is de rodelbaan’. Daarnaast kun je hier goed langlaufen, wandelen, paardensleeën en nog veel meer”!

Mede door het huwelijk met Alpbachtal is  Wildschönau een bestemming geworden voor de echte winterliefhebber. De prijs/kwaliteitsverhoudingen zijn in vergelijking met andere Oostenrijkse dorpen verreweg uitstekend en bovendien blijft de gemeente nuchter onder de veranderingen in het toerisme. Je vindt hier namelijk nog geen echt massatoerisme met grote hotelketens en overbevolkte pisten. In plaats daarvan hebben de kleine toeristische bedrijven zoals gasthoven en pensionnetjes de overhand.
De gemeente Wildschönau kent geen uitbundige après-ski. Van de vier, is Niederau het meest levendige dorp met diverse bars en restaurants die qua gezelligheid niet veel voor elkaar onderdoen. Wellicht een leuke toevoeging is de  skishow die wekelijks wordt opgevoerd.

Skigebied: een kostbaar juweel

Het gebied heeft de naam Ski Juwel gekregen en is gebaseerd  op de lang staande mijnbouwtraditie in en rondom de Schatzberg. Mede hierdoor beschouwt men de regio als een ‘klein juweeltje’.

Helaas zijn juwelen duur en er stond dus ook een flinke investering tegenover om de samenwerking te verwezenlijken. Zo heeft de verbinding met Alpbachtal alleen al 13,5 miljoen euro gekost. Daarbij is er afgelopen zomer voor ca. 4,5 miljoen euro geïnvesteerd in sneeuwkanonnen en zal er binnenkort – voor ongeveer 16 miljoen euro – een nieuwe gondelbaan op de Schatzberg gebouwd worden. De hoofdgedachte van de gemeente Wildschönau is om voornamelijk geld beschikbaar te stellen voor kwaliteitsverbetering.  Op extra pistekilometers hoeft men voorlopig dus niet te rekenen…

Wist u dat…

Wildschönau is dus nog een van die regio’s waar de skimogelijkheden uitstekend zijn, de bevolking gastvriendelijk is,  de prijzen schappelijk zijn en de après-ski rustig, maar gemoedelijk is. Daarnaast heeft wintersport organisatie Summit Travel nog wat interessant wist u datjes over Wildschönau/ Niederau:

 • Het skiseizoen start over het algemeen midden december en duurt tot ongeveer half april
 • In 1947 werd de eerste stoeltjeslift gebouwd in Niederau en sindsdien is het dorpuitgegroeid tot internationale skibestemming.
 • Bestempeld als top regio; nummer 15 van de 600 skigebieden in de rangkering van snowplaza.de
 • Bestempeld als uitstekend skigebied met 4,1 punten uit 5 bij skiresort.de
 • Niederau heeft een eigen skigebied op de Markbachjoch dat zeer geschikt is voor kinderen en beginners
 • Bij Niederau zijn er 2 skischolen met een eigen kinderpark en Nederlandssprekende leraren
 • In 2004 heeft het wereldkampioenschap voor visueel gehandicapten plaatsgevonden in Wildschönau en Prins Edward van het Britse koningshuis was ‘the guest of honor’ tijdens dit evenement
 • In 2010 heeft Ban-Ki-Moon, secretaris-generaal van de VN een bezoek gebracht aan Oberau
 •  Jaarlijks heeft Wildschönau 165.000 bezoekers. Het gemiddelde verblijf is 5,2 dagen en jaarlijks vinden er gemiddeld 855.000 overnachtingen plaats.
 • De Wildschönau regio telt gemiddeld 400 verblijfplaatsen en 7500 bedden
 • Zowel in de zomer als in de winter wonen er 4200 mensen in Niederau
 • Er zijn gemiddeld 600 tot 900 mensen werkzaam in het toerisme. Daarvan werken er alleen al 130 bij de liftmaatschappij
 • ’s Nachts worden de pisten voorbereid door 20 mensen
 • De meeste bezoekers komen uit Duitsland (55%), gevold door Nederland (15%) en Groot-Brittannië (13%)